Proč jde studený kafe na krásu?

Opět se mi podařilo zapomenout na kafe a mezitím jsem nepovzbuzena přírodním povzbuzovadlem usnula.

Zbylo kafe.

Studený…

Když jsem si říkala, že bych ho fakt pít neměla – několik hodin vylouhovanej turek z Jihlavanky moc zdraví nedodá, tak mi to nedalo, a řekla jsem si, že aspoň budu krásná, když jde to studený kafe na krásu. Neříká se to tak taky u Vás? Já se s tím setkala všude. Do kafe cukr, aby srdíčko tak netrpělo a když je studený, nevadí. Někdo pije kávu s mlékem a cukrem dohromady, tzv. sladkej cumel, ale já piju černý.

V čem ta krása po studené kávě vězí? Bylinky by se měly louhovat podle toho, kdy se z nich vyluhují účinné látky, ale že by se káva dělila na maceráty, odvary, zápary a vždyť i když jde o část byliny, jak se vlastně nazývá to zalití vařicí vodou a vypití ještě horké kávy? Není to ani zápar, kdy se bylinka nezalívá vařicí vodou, ale pije se po 5-7 minutách výluhu, není to ani odvar, kdy se bylinka 1-2 minuty vaří a pak se louhuje určitou dobu. Je to tedy spar? Co se vlastně louhuje kromě kofeinu a jak dlouho se káva má nechat stát ve vodě pro ideální chuť a výluh účinných látek? Má si člověk opařit dršku nebo je fakt lepší pít kafe "tak akorát na hubu" nebo až studený?

Využívají kavárny s ledovou kávou její odstátí nebo kávu slévají po určité době stání a chladí v lednicích? Pravda, to asi používají kávu instantní, podle mě zbastardělou formu kávy z moderního kávového průmyslu. Je ledová káva to samé, co studená káva? Co to je za tajemnou látku, která začne na lidskou krásu působit až když kafe vystydne? Není to jenom trik na oblbnutí psychiky, aby dotyčný nevylíval drahou kávu? Z jakých dob vlastně pochází tohle pořekadlo? A je na každém šprochu pravdy trochu a lidová moudrost je opravdu v tomto případě moudrá?

Podle Wikipedie čím dražší káva, tím méně kofeinu, podle mě čím dražší kávu pijete, tím pravděpodobněji na ni nebudete zapomínat a tudíž se krásy moc nedočkáte. Pro mě je speciální káva z kávového obchodu něco, na co jsem ještě nezapomněla v okamžiku uvaření, natož abych usnula. A přitom víc znamená obřad a hezké posezení u zvláštní chutě kávy nebo čaje než povzbuzení a to samé platí i o účinku. I když – u kávy se mi ještě nestalo, že bych se domů ploužila téměř po kolenou po totálním "sežrání cukrů" v oběhu, jako u zeleného čaje z čajovny. Hlavně, že se všude píše, jak je zelený čaj zdravý na srdce, ale o hypoglykémii z nerozumného pití zeleného čaje na lačno se nepíše nikde.

Něco na mleté kávě bude, když se do espresa využívá jí a ne toho instatního. I v receptu z Irska, který mě zaujal, nenajdete použití kávy instantní, i když je tady docela oblíbená a nemusíte cedit zrníčka přes zuby, zvlášť, když je káva jemně mletá. To mi připomíná, všímáte si, že čím dražší instatní káva, tím světlejší "zlaté" granule tvarů mnohohranů vzbuzujících luxusní dojem, zatímco čím dražší "pravá" káva, tím jemněji mletá a tmavší? Pochopitelně káva do překapávačů a presovačů má jinou velikost umletého zrna, ale to už je o něčem jiném, než pouhém zalitím horkou vodou, to už je vymoženost civilizace.

Robusta dle Wikipedie dodává barvu, Arabica chuť a vůni a i stoprocentní káva z Arabiky je na sto procent směs. Robusta je levná, Arabica drahá a čím levnější mletá káva, tím víc kofeinu obsahuje. Tak to asi začnu kupovat před vyčerpávajícími hodinami Standard v papírovém pytlíku a namlít rovnou na prodejně v sámošce, jak před dvaceti lety. Že bychom byli tehdy čilejší? Ale krásný jsme museli být stejně.

Že by silná a čerstvě mletá káva Standard souvisela s masově vyráběným standardem krásy před třiceti čtyřiceti padesáti lety? Pily tehdejší modelky studenou kávu na krásu? A co když pití kávy souvisí s potkany? Co když tu je nějaká souvislost mezi průnikem potkanů jako mazlíků do běžných domácností?

Včera mi jeden můj známý položil dotaz:"Proč se o potkanech píše v pozitivním tónu až v posledních třiceti letech?" Co když to souvisí s kávou a jejím pitím? Co když žijeme tak rychle, že zapomínáme na uvařenou kávu pro životní styl a třeba místo studenýho kafete radši uděláme něco užitečnýho, třeba pohladíme zvíře nebo někoho z rodiny? Co když pití studené kávy jde na krásu, protože tímhle způsobem vyvolává lásku k lidem, ke zvířatům, k potkanům? A čím má člověk kolem sebe láskyplnějšího prostředí a čím víc lásky rozdává a dostává, tím víc krásní?

A když nekrásní, tak pak už to ale není o studeném kafi, ale o studených vztazích…

Tak tady má základ věta:"Půjdeme spolu na kafe." Vida. A proto v čajovnách a kavárnách nevadí přítomnost potkanů. Aha. Hmm.

Teplo za krkem od potkana základ vnitřní krásy nezávisle na pití čehokoli, ať studeného nebo teplého? Nebo je to snad lidské teplo, polibek, co teplo dodává?

Jednou z nejkrásnějších věcí na světě je pro mne obejmutí zezadu příjemně voňavým mužem (vlastním 🙂 ) a jemný polibek na krk. Záměrně neříkám teplým, protože to by mohlo vyvolat zajímavé konotace a to není účelem tohoto zamyšlení. Ale počítám s tím, že bude vyzařovat teplo, studenýho čumáka bych nechtěla.

Nu, stále nevím, jak vlastně ta vystydlá káva působí na tu krásu. Jakýsi konstrukt se mi podařilo vytvořit, ale jak je to doopravdy, to nevím. Možná to souvisí s muži, možná s potkany, možná s chemickými látkami v kávě, které se nějak odrážejí v lidském organismu.

Jak to vidíte Vy?

Irský recept, který mě zaujal: Do sklenice na nožce dejte dvě čajové lžičky hnědého cukru, do jedné třetiny nalijte whiskey a dvě zbylé třetiny doplňte čerstvě uvařenou horkou nejkvalitnější černou kávou (ne instantní) a vše důkladně promíchejte. Přidejte kopeček lehce ušlehané smetany a podávejte bez lžičky a slámky, aby se horký nápoj musel usrkávat přes studenou šlehačku.

13 komentářů u „Proč jde studený kafe na krásu?“

  1. to je rozbor jako prase. Chtěl bych vidět tvé pojednání o tom, co vše lze udělat z jednoho malého komára. Jestli teď někdo spontánně vyhrkl že přeci velblouda, nemá v sobě ani Ň fantazie

  2. Myslím, že od Jihlavanky je to jen malý krůček k instantní kávě. Kávová zrnka by se měla rozemlít jen krátce před samotnou přípravou kávy, aby z nich pak vzniklo skvělé espresso. Tohle je káva, žádné nescafé, turek nebo americano (odporný černočerný patok, který Američani konzumují po hektolitrech).

  3. 2Melony:Četnost pití instantní kávy v porovnání s pitím turka je u mě asi 1:50 a od Jihlavanky mám sakra daleko k instatnímu zbastarděnci kávy. :)Věřím Ti, že takový expresso musí být úžasný. Já myslím, že napít se takovýho kafe musí být dost náročný na fyzičku, protože mně by se z toho asi rozklepaly ruce, jak se znám… Moc silný kafe nemůžu. 😉

  4. A to já zase silný kafe můžu,svůj den sice začínám s řádným hrnkem neslazené instantní kávy, ale přes den mne espresso nebo spíše i maličký šáleček picollo, přímo zázračně postaví na nohy.Ty tam jsou časy, kdy se skoro nikam nesmělo a nás to lákalo nejvíc do Budapešti, které se právem říkalo Paříž Východu. V úžasném městě na Dunaji zanechali své nesmazatelné stopy Turci a jejich způsob přípravy kávy do mrňavých koflíčků, je jednou z nich. Tyhle pidi-kávičky byly pro mne kdysi překvapením, ale jsou nesmírně silné a i o to víc povzbuzující. Setkáte se s nimi v pařížských bistrech i ledaskde jinde, picollo pije celá Evropa.Při vší úctě k našim národním zvykům, si i laik uvědomí, že při pití tradičního českého turka, vypije i byť jen malou část lógru. A o jeho karcinogenních účincích už byly popsány stohy papíru…Nakoukněme do USA. Není všechno špatné, co pochází zpoza velké louže. Moje někdejší kolegyně, náruživá milovnice turka, tam byla na návštěvě u matky přímo v N.Y.City. Kam oko pohlédlo, všude byla k mání toliko instantní káva a nešťastné matince trvalo dobrý týden, než v pupku světa sehnala mletou kávu na turka. Amerika je cool, Amerika pije instant. Je nepochybné, že cigareta anebo malé množství alkoholu, postaví kolikrát člověka na nohy i blahodárně působí na soustředění. Není třeba dodávat, že ve větším množství však lidskému organismu spíše škodí a soudní lidé to vědí. Není však nutné lpět na tradicích a kazit si zdraví i špatnou kávou, o pokleslých značkách už vůbec nemluvě… Přeju krásný den všem milovníkům kávy, kteří čtou tyto řádky… :o)

  5. 2Anquetil:Nojo, piccolo mě právě jednou ruce rozklepalo 🙂 Proto vím, o čem píšu. Tyhle extra silný kávy…Je fakt, že o lógrovým kafi byly napsány stohy papíru, ale to o kafi obecně taky. Jednou škodí, podruhý pomáhá, asi záleží na síle a na četnosti pití – při deseti kávách denně je efekt odlišný oproti dvěma kafetům za den. Ale víš, já mám prostě lógrový ráda. Je voňavý, můžeš si ho nasypat po zrníčkách a má prostě jinou chuť, než to granulovaný. Pro mě voní romantikou, radostí…Ach…2Gomba:Správně! A kdo pije vychladlý, bude ještě krásnější :))))))))))))))))))))))

  6. Lucienne,jak myslíš. Já raději zůstanu ošklivý. Studené mně nechutná.Ale zkoušel jsem ho jednou znovu ohřát v mikrovlnce. Bylo to pitelné ,-)

  7. 2Gomba:Jak mám jako rozumět tomu, že „my krásní ho pijeme horký“ a v druhé větě „zůstanu raději ošklivý“? 🙂 Já si furt myslím, že jsi krásný jako Tvé auto s číslem 59! :))))Já mám také radši teplé… Ne úplně horké, protože si pak pálím dršku, ale studené jenom když se mi ho nechce vylévat 🙂

  8. No jestli je to u kafe jako u čaje, tak bych věděl. Přelouhovaný čaj je tak odporný, že kdo se ho napije, sešklebí se do nevídané ošklivosti. A když to přejde, tak se úplně uvolní, usměje, no a to je ta krása ;).

  9. Zajimave jsem si pocetl, akurat me mrzi ze jsem se tedy nic nedozvedel…

Komentáře nejsou povoleny.