Svíčková

Včera večer vyplynulo jen tak mezi řečí z úst mé drahé polovičky zhruba toto:"Zítra přijde na návštěvu ta a ta, myslíš, že bys mohla udělat svíčkovou? A klidně upeč, když budeš chtít, ale nemusíš,"odpověděl na mou otázku, zdali mám něco upéct.

Svíčkovou?!?!?

Všechno je jednou poprvé. I svíčková. A rovnou s šibeničním termínem.

Mám ručně psanou kuchařku od maminky, která je psána pro blbé. Když mi jí psala, na její dotaz:"Co víš? Co chceš, aby tam bylo?" jsem odpověděla:"Nevím nic, napiš kuchařku pro blbý, hlavně napiš jak mám dělat maso, to vůbec neumím, tak abych pak nekoukala jak puk až to přede mě život postaví."

Jako bývalý vegetarián vím o přípravě masa velký kulový a tudíž, pochopitelně, když mě život postavil před maso a podívala jsem se do kuchařky, co má být napsaná pro naprosté neznalce, povšechné zmínky:"maso vařit s cibulí v mírně osolené vodě v papiňáku" mi moc nepomohly. I následoval telefonát:

L:"Jak to mám udělat? Vůbec tomu nerozumím. A nemám papiňák."

M:"Koupíš asi kilo hovězího zadního, pak ho rozpůlíš a dáš ho vařit. Bude se vařit dlouho. Musíš koupit světlé, ne tmavé, jinak to neuvaříš. Když koupíš vepřové, bude se vařit kratší dobu. Musíš to vařit v hrnci, ne kastrolu. Víš, co je hrnec?"

L:"Nevím. Jaký je mezi tím rozdíl? Nádoba jako nádoba, ne? A proč to tam nemám všechno napsaný?"

M:"Proč to tam není? To jsou zvyky, žádný recept neobsahuje jak máš půlit maso a tak. Hrnec je vysoký, kastrol je nízký a široký. Do omáčky strč Tatru, ať se Ti nevysráží."

A tak jsem šla hledat hrnec. Probrala jsem všechny hrnce a zjistila jsem, že mám jenom kastroly. Nejvyšší ze všech nízkých byl… chvíle napětí…

Kotlík z čundru.

Ráda vařím v kotlíku, takže mým jistotám bylo učiněno zadost. Víc jsem se v životě navařila v kotlíku než v hrnci, počítám. Koneckonců i ze všech mých hrnců si vybírám k vaření nejradši kotlík pro jeho ergonomický tvar a užitečnost jednoho ucha, které je přes celou nádobu. Pomiňme pro tuto chvíli problematiku odlišnosti kastrolů, slovo kastrol normálně neužívám a žargon kuchařek není pro mě až tak důležitý. Nehledě na to, že kastrol mi silně připomíná slovo kastrát a k tomu slovu mám jistý odpor.

Vzala jsem maso, lehce přes kilo a půl váhy, rozpůlila ho a vznikly dva obrovské fláky, které budu už od pohledu vařit asi týden. Nastal problém – jak přepůlit maso tak, aby to bylo korektní? Mám z toho udělat čtyři dlouhý flákoty, protože bych to měla krájet opět napříč vlákny nebo z toho mám udělat nekorektně takový buchýtky? Volám příteli na telefonu. Volám marně. Přítel na telefonu se asi cáchá v Labi a na mé dilema mi evidentně musí stačit moje hlava. Rozhoduji se pro buchýtky. Holt to nebude tak vzhledné, ale nebudu to vařit týden. Věřím tomu, že ne, doufám, že ne, snad ne… Napětí by se dalo krájet a vykonáním samostatného činu se moc mé mysli neulevilo. Mrsknu tam cibuli, osolím, přikryju pánvičkou a nechávám osudu.

Mé první knedlíky dopadaly nevalně, vzhledem k nekoordinovanosti všech těchto úkonů a ještě do toho pečení perníku, jsme jedli místo ve tři v pět, knedle byly s kypřicím práškem, protože by už nestačily vykynout, kdybych je dělala s droždím a vůbec jsem se omáčkou tak zaměstnala, že bude chtít ještě hodně cviku, než to zesynchronizuju tak, abych nemusela začít vařit už v osm ráno, abychom v jednu jedli.

Shrnu-li to:

Knedle byly tvrdý (nevím proč, naprosto netuším, co jsem udělala špatně).

Omáčka byla plná cucků zeleniny, i když jsem ji rozšťouchala šťouchátkem na brambory – nemám ani mixér ani šlehač a přes sítko mi to zaboha nešlo propasírovat, tak jsem to vzdala.

Maso se po pěti hodinách vaření nedalo vůbec nakrájet, šlo jen odtrhat na kousky, protože se rozsýpalo a nepomohl ani brousek na nejostřejší nůž, co mám doma k dispozici.

Nejlepší byly mnou zavařované brusinky z loňska, padly dvě lahvičky, tak moc chutnaly. Na těch nebylo co zkazit.

Perník byl upečený místo za čtyřicet minut za minut deset, nechápu, ale nenechala jsem ho spálit podle receptu, vyndala jsem ho o půl hodiny dříve na vlastní odpovědnost a udělala jsem dobře. Kdyby čekala podle spejblovského "ještě minuta plná zbývá, abychom to nevytáhli syrový, to by tak ještě scházelo", vyndala bych zaručeně perníkový uhel.

A pak dělejte domácí svíčkovou. Ne všechno z domova je kvality šéfkuchaře z Continentalu.

Příště udělám placičky a bude.

20 komentářů u „Svíčková“

  1. Náhodou to byla moc dobrá svíčková. Myslím, že zdaleka nejlepší, jakou jsem kdy jedl. Máma ji dělala moc bílou a málem zeleniny, a ta mi nechutnala, tady bylo zeleniny hodně a bylo to báječné. Maso se jedlo dobře a knedlíky po namočení v omáčce taky. Brusinky byly skutečně skvělé – taky byly domácí, od Tebe. A od té doby až po teď (0:41) jsem nic nejedl a pořád ještě nemám hlad. Prostě senzační žranice a stoprocentní spokojenost. Tak.

  2. A perník byl taky super – a to nejsem zrovna milovník perníku. Ale tento byl takový jemňoučký, nadýchaný…

  3. Lucienne, hlavu vzhůru, podruhé to bude lehčí. 🙂 Reakce partnera je úžasná.

  4. Ó, mňam, dopadlo to koukám dobře a ještě byl zákusek! Já teda svíčkovou dělám tak (dělala jsem ji jednou!!), že maso prošpikuju, dám do pekáče, maložím a obložím nakrájenou zeleninou a kořením a nechám ho třeba 12 hodin tak. nebo i víc. Pak upeču doměkka. Tu pečenou zeleninu pak pasíruju přes sítko a vytvořím omáčku, zaliju smetanou. Do omáčky vložím prohřát nakrájené upečené maso. Svíčky tam nedávám.

  5. 2Liška:No vidíš, něco podobného tam bylo jako recept 2, ale nějak mi na to nezbýval čas 🙂 Já tam té zeleniny ale měla hodně, takže jsme omáčku dojedli až dnes 🙂 To by se mi asi do pekáče nevešlo :)Každopádně díky za recept, vážím si toho.

  6. Mňam!Konečně něco k čemu se můžu kvalifikovaně vyjádřit, jako konzument, JÍDLO! Děkuji, Ó Jasná. Úplně se mi sbíhaly sliny. Zdar! 🙂

  7. Nikdy jsem nikomu nedokázal vysvětlit, JAKTOŽE nemám rád svíčkovou. A tak se o to nebudu pokoušet ani tady… 🙂

  8. 2Mikin:Děkuji,ó konzumente českých jídel 🙂 Snad by Ti i má svíčková chutnala. Dojedli jsme ji včera a byla stále úžasná (pro Kojota)a „nojonojo tak není tak špatná, ale víš, že je i docela dobrá?“ pro mě :)2aTeo:Nedokázal? Zkus to tady! Třeba to tu dokážeš vysvětlit a budeš pak moci říkat, že my jsme ti jediní yntelygenti, kterým jsi dokázal vysvětlit, že nemáš rád svíčkovou :)))

  9. Ono se to ani vysvětli nedá… svíčková páchne a je hnusná! Teda z mýho hlediska. 🙂

  10. vařeníKoukám, že si na tom s vařením podobně jako já :-)U mě by se to možná nedalo jíst vůbec:-) Proto dávám body italské kuchyni a špagetám 100x jinak:-) Můžeš kouknout ke mě na stránku do receptů :-))

  11. 2Ginevra:To, že Tvá stránka je defakto spam, i když český, mi zas tak nevadí – je k ní komentář a je k tématu, budiž. Chceš-li propagovat stránku pro ženy, propaguj si. Co mi ale vadí, že nejenom že nejsi členem redakce, ale dokonce ani nepřispíváš ke svým milovaným špagetám 100x jinak jako čtenář a nikde jsem nenašla Tvá literární ani jiná dílka! Prostě spamuješ, na rovinu… Příště řekni, že odkazuješ na stránku pro ženy, kde jsou recepty a tak dále a že by to mohlo ženám přijít zajímavé. Jenom už neobelhávej se smajlíky a osobní zkušeností. Díky.

  12. Dlouho jsem se tak nezasmála,jako při čtení tvé svíčkové.Bude z tebe dobrá kuchařka.To nejdůležitější již umíš. Přiznat svůj nezdar.

  13. Jojo, nezdary se jenom hemžím 🙂A přiznat je opravdu dovedu. Totiž, svíčkovou neukecáš :))) Prádlo se nevypere samo, nenaskládá, nenažehlí, prach se neutře sám od sebe, piliny se nezametou samy, nádobí jako kdyby ho někdo špinil na objednávku a proto je načase si přiznat nejhorší možný úhel pohledu – domácnost je prostě neukecatelná… Neusmlouvám ani jeden maličkatý talířek… Chjo :)))

  14. až budeš chtít zase dělat svíčkovou s knedlíkem,tak napiš. pošlu ti recept,který nezkazíš,protože zkazit ani nelze.pro tu svíčkovou je málo i hradní hostina. akorát by sis měla pořídit elektrický mixér-takový ten do ruky,co s ním můžeš mixovat v hrnci,misce,hrnéčku.

  15. však Kojot si pochutnal 😉 viď komentár č.1. Lucienne, dík moc za článoček. ja som začínala asi takto:"predstav si, už chytám mäso!" hovorím kamoške. nechápací kscihtík nahodila kamoška a zmätene sa pýta:akože chytáš? hádam len nebehá po kuchyni a ty za ním? 8 – ) " mala som problém jej vysvetliť, že nič nelovím, proste mám odpor chytiť mäso do ruky. no. ale zvládla som to! 🙂 achjo, láska…….

Komentáře nejsou povoleny.