Aktivní žena aneb jak mě rozehřívá pepř

Kdysi mi jeden můj známý dal k narozeninám ayurvédskou čajovou směs Aktivní žena. Prý ji koupil někde v Tunisu či Turecku. Nakoukla jsem dovnitř a byl tam hřebíček, černý pepř, jestli tam bylo i nové koření jak na polévku, ani bych se nedivila. Čaj tam tedy, oproti jiným neznámým tvarům, nebyl.

Nedokázala jsem si představit, že bych něco takového pila dobrovolně, nicméně směs se po několika letech při stěhování omylem rozsypala a tak jsem se mohla známému v duchu omluvit za plýtvání jeho dary, ale na druhou stranu se mi docela ulevilo. Už nemusím

Uplynulo dalších pár let a mám chuť zkoušet nové chutě, z černého čaje jsem přešla na ovocný, často piji místo kávy Vitakávu případně Meltu a objevila jsem Dátá Masala čaj. No, z čaje to nemá ani co by se za nehet vešlo, s čajem se to naopak míchá, dokonce se do toho lije i mléko a tak zhruba po pětadvaceti letech od nuceného popíjení čaje s mlékem v dětství od babičky jsem se dobrovolně dostala opět k čaji s mlékem.

Bane, ještě tam byla jedna epizoda čaje s mlékem, už si vzpomínám. Byla jsem v Anglii v jedné indické rodině a hlídala dva rozkošné andílky. Rozkošní andílci měli indického dědečka, který přicestoval na dovolenou z Indie, aby se pomazlil s vnoučaty a mě aby naučil pít jejich anglický čaj, což se stalo jeho zábavou na několik měsíců. Jednou jsme si sedli do kuchyně, on přede mě postavil tu jejich silnou černou vodu s mlékem a cukrem a pij, děvčico z Česka, i když už mi dva měsíce odmítáš pozvání na čaj. Pomstila jsem se mu čajem od nás, kam jsem vymačkala celý citron a dala pár lžiček cukru. Nicméně jeho plechová indická huba zvyklá na chilli snad tu kyselost ani neprocítila. Domnívám se, že má kyselost to dostatečně nahradila.

Takže zpátky k Dátá Masala čaji. Je to směs koření, která se míchá s čajem a mlékem. Předpokládám, že některé účinné látky se rozpustí v tuku v mléce, některé ve vodě a tím se zhodnotí všechny dostupné látky v čaji. Tato směs koření pochopitelně obsahuje také pepř a hřebíček, kromě toho ještě kardamom, zázvor a skořici. Je to mírně pálivé a kořeněné, jak by také ne.

Nicméně jsem zjistila po svých experimentech, že mléko v čaji není zas tak špatný nápad a zvláště v ovocném čaji vytváří nejenom zdání jahod se smetanou, ale pokud tam dáte kromě smetany i jahody, tak že se to dokonce názvu podobá i chutí. Ó jé. Je to dobré.

Jsem teď dětství blíž, piji-li zbastardělý čaj s mlékem? Jsem blíž aktivní ženě, piji-li pepřo-hřebíčkové nesmysly? Je vůbec labelling kšeftu s čaji, třeba zdravými ayurvédskými nebo kvalitními englickými, součástí naší identity natolik, aby ovlivnil náš názor na to, jací jsme? Je marketing zdravého fyzického i psychického stylu in natolik, že nám vnutí kulturu chca nechca?

Pepř totiž vyvolává apriori teplo. Teplo vyvolává aktivitu. Ne každá žena může pít čaj vyvolávávající účinky aktivitu a podle nálepky těžko poznáte, co by zrovna vám bodlo. Klíčem je hloubka sebepoznání a dozvědět se alespoň něco o systému, podle kterého obchodníci a výrobci nazývají své zboží, má-li to vůbec nějaký vnitřní smysl.

Potřebujete spíš zklidnit nebo vyvolat aktivitu? Cítíte rozdíl mezi "aktivní žena" a "chladná žena"? Já tedy ano. Dopila jsem svou Dátá Masalu a možná není od věci vrátit se zpátky do postýlky. Někdy je rozohňující čaj příjemnou vzpruhou i pro aktivního muže.

A my jsme snídali spolu…

ZAUJALO?

Zkuste také:

Dvě patnáctky se producírují před patnáctiletým bouchačem

Cestou autobusem

O čertu, pejsce a kojotech

Jak vyděsit Lucienne

O valše, kolenou a pokoře

 

6 komentářů u „Aktivní žena aneb jak mě rozehřívá pepř“

  1. morha! … darjeeling se nevaří ale vyluhuje ve vroucí vodě :)vaří se třeba Yogi čaj nebo Rize …

  2. Dátá Masala jsem objevila v jedné kralupské čajovně, nechtěli prozradit recept.Pak jsem byla obdarována směsí v sáčku a od té doby propadla lahodnému popíjení mléčného voňavého moku. Jeho sezóna právě nastává. V létě to nějak pít nemůžu.

  3. Zkusím to namíchat sama podle odhadu a složení na obalu – rozdrtit v hmoždíři a mělo by to být OK 🙂

  4. Recept podle jedne brnenske cajovny: do vrouci vody nasypeme nejprve koreni v pomeru 2-3 kavove lzicky na pul litru vody, nechame varit 2 minuty (pro silnejsi ucinky i vice), totez pak s cajem samotnym, prisypeme stejne a opet 2 minuty povarime. Pak pridame 1 deci Tatra mlicka (ma asi 10% tuku), nechame par minut stat, pak precedime a dobre osladime. Mnam 🙂

Komentáře nejsou povoleny.