Kojotí kulinář začíná aneb pečená ryba v těstíčku s karamelovo-ananasovou omáčkou a rýží

Rozhodla jsem se na dlouhodobé a neúnavné naléhání kojotího okolí zveřejnit recepty, které jsou uznávány Samotným Velkým Kojotem, který bystře odhalí každý dobrý recept svými chuťovými receptory.

Jako první příspěvek dávám k dobru recept poměrně mladý (dva dny), který se setkal s nebývalým úspěchem a který jsem si od A do Z vymyslela, protože jsem nikde nic takového nenašla. Takže nouze naučila Lucienne housti a její fantazie, těžce zkoušená, vyplodila tento božský pokrm.

Krmě bohů zove se:

Pečená ryba v těstíčku s karamelovo-ananasovou omáčkou a rýží

Suroviny:

ryba (kupříkladu Pangasius)

ananas

rýže

cukr

sůl

ovesné vločky

kurkuma

provensálské koření

hladká mouka

vanilkový pudink

vejce

mléko, pivo či voda

olej

 

 

Postup:

První ze všeho zapneme troubu.

 

Následně si odslupkujeme ananas a pro každého stolovníka odřízneme dvě jemná kolečka, která podáme jako jednu z příloh. Zbytek ananasu nakrouháme na kruhadle na středně hrubé kousky.

 

Pak si uklohníme zapékací těstíčko na rybu: rozklepneme nad miskou vajíčko, do něj vešleháme trochu mléka, piva nebo vody, přidáme hladkou mouku a přiměřený kus nastrouhaného ananasu a šleháme metličkou. Po dosažení jemného těstíčka do něj přidáme trochu kurkumy a provensálských bylinek, sůl a asi lžíci cukru. Šleháme, dokud se všechno nesesnoubí.

 

Připravíme si rybu, jestli je či není stáhnutá a odkostěná, je každého volba. Já volila předpřipraveného, stáhnutého a odkostěného Pangasiuse, olej jsem nalila v malém množství na pekáček, rybu osolila, vložila do pekáčku a polila zapékacím těstíčkem, načež jsem rybku vložila do trouby.

 

Do hrnce si nalijete trochu oleje, dost na opražení ovesných vloček. Po lehkém opražení do medova přidáme cukr a na pražených vločkách necháme zkaramelizovat. Karamelem nasáklé pražené vločky přelijeme vodou a vaříme. Do misky, kde máme část nastrouhaného ananasu, přidáme asi půl práškového vanilkového pudinku, přiměřeně ananasu a předpokládanému objemu omáčky tak, aby vznikla tekutá avšak zahuštěná omáčka. Dosladíme několika lžícemi cukru, kdo chce, může přidat postrouhané ořechy a rozinky.

 

Dáme vařit rýži. Rýže může být bílá, případně kopírovat chuť zapékacího těstíčka a přidáme kurkumu a provensálské bylinky. Rýži pak také můžeme před vařením opražit na másle či oleji, aby získala chuť ořechů. Nepřidáváme jablko ani cibuli či hřebíček, přebily by chuť omáček.

 

Chvíli sedíme, koukáme na plotnu, mrkneme do trouby a doufáme, že to bude k jídlu. Ryba začne vonět a ve stejnou dobu by se měla dovařit rýže, omáčku máme už hotovou. Ryba má mít těstíčko na okrajích hnědé a zkaramelizované, teprve přepečením cukru získává zapékací těstíčko na vyjímečnosti a ryba dokonalé křehké chuti.

 

Na talířích si ve chvíli volna pohrajeme s prostředkem ananasu a vyřízneme ho tak, aby zůstaly z každého kola dva duté půlměsíce, které narovnáme po bocích talíře. Slijeme rýži. Vyndáme rybu z trouby a troubu vypneme. Vedle půlměsíců ananasu vyklepneme dle uvážení a velikosti naběračky několik kopečků rýže, poklademe rybu i s těstíčkem, kterou se pokusíme při vyndavání nezlomit, protože je křehká, a polijeme omáčkou. Podle zkušenosti si rovnou připravíme omáčku k ruce, Kojotův doslov, že ryba je pouze příloha k té skvělé omáčce, nemá daleko od pravdy a přidávat budeme nejméně jednou 😉

 

Do velkých sklenic připravíme domácí citronádu – studená voda, pár kapek citronu a trochu cukru smísíme v lahodný osvěžující nápoj, který k jídle podáváme a já Vám přeji dobrou chuť.

4 komentáře u „Kojotí kulinář začíná aneb pečená ryba v těstíčku s karamelovo-ananasovou omáčkou a rýží“

  1. zajímavé velice – asijská inspirace bez použití asijských pochutin a dochutin. každopádně, Lucienne, obdivuju tvou fantazii, já v kuchyni taky ráda improvizuju a vymýšlím, ale tohle by mě nenapadlo!

Komentáře nejsou povoleny.