První burčáková seance 2013

Šla jsem do města, koukám po stáncích a ono kuk! Na známém místě první burčák.

Přišla jsem ke stánku s vitaminovou bombou a koukla na vývěsku. Dvě flašky, jeden produkt, zhruba deset cen. Burčák kontra kvašený vinný mošt nebo co to tam bylo.

Nedalo mi to a zeptala jsem se: „Myslela jsem si, že kvašený vinný mošt je burčák, ono to je jinak?“

„Ne, je to to samé. To je jenom jiný název, kterým se obchází zákon. Burčák se smí prodávat jen určité období v roce, tak to nese název mošt. Ale je sladký, dobrý…“ Odpověděla prodavačka.

Tak jsem si vzala litr a půl. Letos mají místo flašek od Dobré vody nějaké nové, krásné, šrafované. Burčák byl opravdu sladký, ale o tom jsem nepochybovala. Kyselý je spíš když už to jde do vína. No nerozumím tomu, ale kyselý je to až v říjnu.

Mám to místo večeře, je opravdu sytý.

1 komentář u „První burčáková seance 2013“

  1. Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. – 30.11 příslušného roku. Správně by měli burčák prodávat prodejci, kteří mají viditelně uveden jeho původ – tj. vinaře a odrůdu vína.

Komentáře nejsou povoleny.